Quantcast
Channel: ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ... » interviurile-arq
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

„Cercetarea științifică din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” excelează la nivel internațional”. Dialog cu Acad. Ionel Valentin Vlad, vicepreședinte al Academiei Române

$
0
0

„Cercetarea științifică din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” excelează la nivel internațional”, spune Acad. Ionel Valentin Vlad, vicepreședinte al Academiei Române.

-  D-le Academician, care este impresia d-voastră în urma vizitei efectuate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad?

- Am fost profund impresionat de ceea ce am găsit la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Este un centru de cercetare științifică la nivel internațional cu lucrări de mare calibru. Eu sper că tinerii care studiază la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și cei care îi îndrumă, au maturitatea științifică pentru a duce Universitatea pe cele mai înalte poziții ale clasamentelor internaționale în domeniul științei.

Cum este colaborarea cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”?

- Pe domnul președinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, îl cunosc de multă vreme. În momentul în care am avut nevoie de sprijin privind Școala doctorală din cadrul Academiei Române, domnia sa, în calitate de Senator, a făcut toate demersurile în Parlamentul României pentru inițiativa noastră. Dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a vizitat de mai multe ori la Academia Română, iar  în 29 noiembrie anul acesta, a susținut în Aula Academiei Române, cu ocazia  Adunării festive consacrată împlinirii a 95 de ani de la „Marea Unire din 1 decembrie 1918”, organizată de Academia Română, comunicarea excepțională „Rolul mişcării de emancipare naţională a românilor din Transilvania în pregătirea Marii Uniri de la Alba Iulia”. Cu această ocazie, profesorul Aurel Ardelean a adus cuvântul corifeilor arădeni din Comitetul Național Central Român în aula Academiei Române din București.

Sunteți un cercetător de talie internațională. Cum vedeți d-voastră cercetarea științifică din România?

- Cercetarea în România merge destul de greu. Cred că este și un efect al crizei, dar nu numai. Însă acolo unde există inimă, tărie, încredere și dorință de a realiza ceva, se poate face cercetare atât în România, cât și prin colaborări internaționale, care acum sunt posibile. În ceea ce privește Aradul, se poate observa că Institutul de Cercetări ale Științelor Vieții și Biobaza de cercetare internațională din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, excelează în acest domeniu.

Vă rog să transmiteți un mesaj studenților Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

- Studenţilor Universității de Vest „Vasile Goldiș” le doresc să privească cu încredere spre viitor. România are nevoie de ei pentru a ajunge acolo unde a fost, având în vedere că, la momentul Marii Uniri, în anul 1918, ne aflam pe locul 7, în ceea ce privește populația în Europa, aproape de dimensiunile Italiei. În jurul anului 1938, adică la 20 de ani de la Unire, în ceea ce privește nivelul de trai, ne aflam pe același lor 7. Problema este că, în prezent, nivelul vieții și nivelul intelectual este diferit față de perioada anului 1938. La vremea respectivă existau oameni luminați, care aproape toți studiaseră în străinătate, dar au avut puterea de a se întoarce acasă pentru a-și duce țara la cele mai înalte cote. Actuala generație trebuie să cunoască această istorie și să procedeze la fel.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14

Latest Images

Trending Articles